Standardy żywienia w Naszym Żłobku

O żywieniu dzieci słów kilka..
Zasady żywienia dzieci w żłobkach reguluje zapis w Ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3. (Dz.U.2023.204 t.j.: Art. 22. [Obowiązek zapewnienia wyżywienia w żłobkach] Żłobek i klub dziecięcy zapewniają przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowywanych przez Instytut Żywności w Warszawie.
Podstawą do planowania posiłków dla małych dzieci przebywających pod opieką żłobka są aktualne normy żywienia i zalecenia żywieniowe, o realizację tej podstawy dba intendentka żłobka wraz z kucharką.
Dziecko przebywające w żłobku przez 8-10 godzin ma zapewnione 4 posiłki, tj.: śniadanie, deser, obiad i podwieczorek.
Godziny posiłków:
- 8:30-9:00 I- śniadanie,
- 9:30-10:00 – deser,
- 10:30-11:00 – obiad,
- 14:00-14:30 podwieczorek.
Prosimy o przyprowadzanie dzieci przed posiłkiem, aby móc je odpowiednio przygotować (mycie rąk, posadzenie przy stoliku, założenie śliniaka)
Zgodnie z wytycznymi:
- Przygotowane pokarmy są dostosowane do wieku i możliwości dzieci.
- Przygotowane dania są urozmaicone.
- Stosujemy się do norm i wytycznych.
- Obserwujemy dzieci w trakcie posiłku w celu modyfikacji formy, konsystencji, smaku posiłków.
- Warzywa i owoce są w każdym posiłku.
- Posiłki są przygotowywane na miejscu, bez konserwantów i sztucznych barwników.
- Dzieci mają stały dostęp do wody do picia
- Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru – zgodną z wytycznymi.
Uwzględniamy diety eliminacyjne na podstawie zaleceń żywieniowych wypisanych przez rodziców lub zaświadczeń lekarskich.
Śniadania:
- Zupy mleczne: z makaronem, płatkami, różnego rodzaju kaszami
- Kawa zbożowa/kakao
- Do picia: woda, herbaty owocowe, ziołowe, np.: miętowa.
- Pieczywo: pszenne, mieszane, żytnie + dodatki: wędlina, sery, pasty warzywne, twarożek, świeże warzywa, np.:papryka, ogórek.
Dla dzieci z dietą eliminacyjną zostają podane zamienniki.
Deser:
- Owoce całoroczne, np.: jabłka, gruszki, kiwi, banany, melony, borówki, maliny, truskawki.
- Do picia: woda lub sok
Obiad:
- Zupy: wielowarzywne lub w postaci kremu, na wywarze mięsnym, z dodatkami: różnego rodzaju kasz, ryżu,makaronów.
- Mięso: drobiowe, wołowe, wieprzowe, ryby.
- Jaja, warzywa strączkowe.
- Dodatki: ziemniaki, makarony, ryż, różnego rodzaju kasze.
- Jarzynka: warzywa podane na ciepło, np.: marchewka, cukinia, kalafior.
- Surówki, np.: z kiszonej kapusty i marchewki z oliwą.
- Do picia: kompot.
Dla dzieci z dietą eliminacyjną zostają podane zamienniki.
Podwieczorek:
Podwieczorki: z produktów mlecznych, mlecznych fermentowanych, np.: kefiru, maślanki, jogurtów, mogą być z dodatkiem np.: owoców.
- Inne rodzaje podwieczorków: ciasta, galaretki, kisiele, budynie, kanapki, musy, sałatki owocowe– produkty wyrobu własnego.
- Do picia: woda/herbatka.
Dla dzieci z dietą eliminacyjną zostają podane zamienniki.
Standardy dotyczące organizacji posiłków:
- Stałe pory posiłków
- Mycie rąk przed posiłkiem i po posiłku
- Śliniaki – opcjonalnie
- Towarzyszenie i wspieranie dzieci w trakcie posiłku
- Uczymy dzieci szacunku do jedzenia
- Kształtujemy prawidłowe postawy w trakcie posiłku
- Zachęcamy dzieci do udziału w przygotowaniu jadalni do posiłku i sprzątaniu po nim
- Zachęcamy dzieci do próbowania nowych potraw
- Włączamy rodziców w kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci
- Dziecko decyduje ile zje z danego posiłku
- Dzieci nie są przymuszane do jedzenia – mają wybór
- Przy odbiorze dziecka kadra opiekuńcza udziela informacji o posiłkach dziecka