Skip to content

Standardy żywienia w Naszym Żłobku

O żywieniu dzieci słów kilka..

Zasady żywienia dzieci w żłobkach reguluje zapis w Ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3. (Dz.U.2023.204 t.j.: Art. 22. [Obowiązek zapewnienia wyżywienia w żłobkach] Żłobek i klub dziecięcy zapewniają przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowywanych przez Instytut Żywności w Warszawie.

Podstawą do planowania posiłków dla małych dzieci przebywających pod opieką żłobka są aktualne normy żywienia i zalecenia żywieniowe, o realizację tej podstawy dba intendentka żłobka wraz z kucharką.

Dziecko przebywające w żłobku przez 8-10 godzin ma zapewnione 4 posiłki, tj.: śniadanie, deser, obiad i podwieczorek.

Godziny posiłków:

  • 8:30-9:00 I-  śniadanie,
  • 9:30-10:00 – deser,
  • 10:30-11:00 – obiad,
  • 14:00-14:30 podwieczorek.

Prosimy o przyprowadzanie dzieci przed posiłkiem, aby móc je odpowiednio przygotować (mycie rąk, posadzenie przy stoliku, założenie śliniaka)

Zgodnie z wytycznymi:

  • Przygotowane pokarmy są dostosowane do wieku i możliwości dzieci.
  • Przygotowane dania są urozmaicone.
  • Stosujemy się do norm i wytycznych.
  • Obserwujemy dzieci w trakcie posiłku w celu modyfikacji formy, konsystencji, smaku posiłków.
  • Warzywa i owoce są w każdym posiłku.
  • Posiłki są przygotowywane na miejscu, bez konserwantów i sztucznych barwników.
  • Dzieci mają stały dostęp do wody do picia
  • Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru – zgodną z wytycznymi.


Uwzględniamy diety eliminacyjne na podstawie zaleceń żywieniowych wypisanych przez rodziców lub zaświadczeń lekarskich.

Śniadania:

  • Zupy mleczne: z makaronem, płatkami, różnego rodzaju kaszami
  • Kawa zbożowa/kakao
  • Do picia: woda, herbaty owocowe, ziołowe, np.: miętowa.
  • Pieczywo: pszenne, mieszane, żytnie + dodatki: wędlina, sery, pasty warzywne, twarożek, świeże warzywa, np.:papryka, ogórek.


Dla dzieci z dietą eliminacyjną zostają podane zamienniki.

Deser:

  • Owoce całoroczne, np.: jabłka, gruszki, kiwi, banany, melony, borówki, maliny, truskawki.
  • Do picia: woda lub sok


Obiad:

  • Zupy: wielowarzywne lub w postaci kremu, na wywarze mięsnym, z dodatkami: różnego rodzaju kasz, ryżu,makaronów.
  • Mięso: drobiowe, wołowe, wieprzowe, ryby.
  • Jaja, warzywa strączkowe.
  • Dodatki: ziemniaki, makarony, ryż, różnego rodzaju kasze.
  • Jarzynka: warzywa podane na ciepło, np.: marchewka, cukinia, kalafior.
  • Surówki, np.: z kiszonej kapusty i marchewki z oliwą.
  • Do picia: kompot.

Dla dzieci z dietą eliminacyjną zostają podane zamienniki.

Podwieczorek:

Podwieczorki: z produktów mlecznych, mlecznych fermentowanych, np.: kefiru, maślanki, jogurtów, mogą być z dodatkiem np.: owoców.

  • Inne rodzaje podwieczorków: ciasta, galaretki, kisiele, budynie, kanapki, musy, sałatki owocowe– produkty wyrobu własnego.
  • Do picia: woda/herbatka.

Dla dzieci z dietą eliminacyjną zostają podane zamienniki.

Standardy dotyczące organizacji posiłków:

  • Stałe pory posiłków
  • Mycie rąk przed posiłkiem i po posiłku
  • Śliniaki – opcjonalnie
  • Towarzyszenie i wspieranie dzieci w trakcie posiłku
  • Uczymy dzieci szacunku do jedzenia
  • Kształtujemy prawidłowe postawy w trakcie posiłku
  • Zachęcamy dzieci do udziału w przygotowaniu jadalni do posiłku i sprzątaniu po nim
  • Zachęcamy dzieci do próbowania nowych potraw
  • Włączamy rodziców w kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci
  • Dziecko decyduje ile zje z danego posiłku
  • Dzieci nie są przymuszane do jedzenia – mają wybór
  • Przy odbiorze dziecka kadra opiekuńcza udziela informacji o posiłkach dziecka